Nikola Mehandžić

Director Business Development, Mastercard

Biografija

Nikola Mehandžić je direktor poslovnog razvoja za tržišta Zapadnog Balkana i zadužen je za razvoj Mastercard poslovanja u oblasti digitalnih plaćanja i e-trgovine, kao i za primenu tih rešenja na ovim brzorastućim i dinamičnim tržištima.
Zadužen je za razvoj i implementaciju novih poslovnih projekata, sklapanje partnerstava sa tradicionalnim i netradicionalnim igračima na lokalnom nivou u okviru finansijske industrije, mobilnih operatora, partnera koji rade na NFC rešenjima i digitalnim novčanicima, procesorima, IT kompanijama i drugima.
Nikola je počeo sa radom u kompaniji Mastercard 2012. godine kao Customer Delivery Manager i bio je zadužen za implementaciju projekata sa fokusom na digitalna rešenja. Ima višegodišnje iskustvo u obradi plaćanja, upravljanju projektima i radu sa ključnim klijentima koje je stekao radom u kompaniji First data, globalnom lideru u domenu trgovačkih tehnologija i rešenja.
Završio je Master studije u oblasti Međunarodnog poslovanja i menadžmenta na Univerzitetu u Beogradu i Middlesex Univerzitetu, a takođe ima i diplomu u oblasti upravljanja projektima.

Predavanje

Uloga platne kartice u digitalizaciji doznaka

Povećane migracije stanovništva dovode do većeg slanja doznaka što predstavlja novac, koje zaposleno lice u inostranstvu šalje nazad u zemlju porekla, najčešće svojoj porodici. Iako postoje napori da se snize troškovi transfera da bi više novca moglo da bude poslato formalnim putem, odnosno preko bankarskih računa, menjačnica i agencija za transfer novca, oni često nisu dovoljni, pa dobar deo iznosa doznaka još uvek stiže neformalnim kanalima, na primer preko vozača autobusa ili poznanika koji dolazi u zemlju. Platna kartica kao široko zastupljeni platni instrument omogućava nam da proces slanja novca digitalizujemo i omogućimo praktično, brzo i sigurno slanje novca između fizičkih lica u realnom vremenu i bez izlaska iz kuće.